Sunday, October 30, 2011

SYUKUR DALAM KASIH

SYUKUR DALAM TERIMA KASIH

Pagi itu, jam 7.15am, kapal terbang selamat tiba di Lapangan Terbang Manchester. Hatinya tidak berhenti mengucapkan syukur. Syukur kerana penerbangan dari Lapangan Terbang Dubai itu berjalan lancar. Terasa ingin berhenti sebentar dan sujud syukur di dalam pesawat. Namun dibatalkan sahaja niatnya itu memandangkan orang semakin bersesak sesak untuk keluar dari kabin. Alhamulillah. Mungkin ucapan itu sudah memadai. Dia tersenyum bercampur sedikit gemuruh.Memaksa diri untuk tersenyum meskipun apa jua bakal dihadapi. Itu rahsia orang yang tabah.

Belum habis disitu,selepas membalas ucapan terima kasih kepada pramugari yang bertugas, bahu menggalas beg yang berisi barang makanan yang hampir mencecah 7 kilo.Tidak cukup dengan itu, di tangan kiri terpaut sebuah beg berisi laptop peribadi. Berjalan dalam keadaan keletihan membuatkan dia sedikit terhuyung hayang.

Ukhuwwah terus dieratkan oleh si abang-abang petronas yang dalam misi untuk mencari gali minyak di sekitar United Kingdom. Setelah bertukar kad info peribadi, akhirnya kami berpisah. “Masuklah ke bahagian oil dan gas, Ia sangat lumayan,”pesan terakhir abang Petronas itu. Dia hanya membalasnya dengan senyuman.

“I am a student and I came to study at University of Manchester. This is my CAS letter,” terkial-kial dia bercakap bahasa inggeris. Cuba untuk menenangkan diri.Risau terkantoi ikan bilis dan segala jenis mak nenek makanan kering yang dibawa dari Malaysia. Hanya 2 minit, segalanya selesai. Doa dia dibalas Tuhan.Dipermudah segalanya.

SI IMAN YANG PUNYA KETABAHAN

Sejuk! Itu sahaja yang mampu saya luahkan. Tulang temulang saya menggigil menahan bayu beku Manchester. 15 darjah celcius menambahkan celaru pada si iman dan akal. “Apalah yang aku buat di tempat-tempat sejuk begini.Malaysiakan panas dan selesa untuk belajar. Padan muka.Tak tahu bersyukur lagi!” si iman terus bermonolog sendirian.

Perut berkoroncong.Tanda lapar masih belum hilang. Sarapan di dalam kapal terbang tidak mengenyangkan saya. Ia tidak sama dengan selera makan asia agaknya. Dalam kereta,saya berbual-bual dengan beberapa sahabat dari Manchester yang datang mengambil saya. “Aah.Jam lagi!” kata Bat, sahabat yang memandu. Jangan ingat Malaysia sahaja yang jam.UK pun 2 kali lima! Menahan lapar dalam jam teruk.Saya terus kelaparan. Si iman itu seolah-olah sudah hilang semangat. Fikiran mula bercelaru.

Minah saleh hanya memakai tight dan skirt pendek untuk ke kelas. Baju tak perlu nak diceritakan. Macam macam gaya boleh jumpa.Kaler rambut dari merah sehingga hijau dan unggu. Si mata kadang kala terlepas pandang dan terleka. Si iman itu yang sakit.Namun nafsu itu menutupinya.

Si merpati sepasang pula berciuman di merata-rata.Berpegangan tangan itu mungkin sudah biasa. Ini barat.Tidak ada yang peliknya.Syukur masih belum berjumpa pasangan gay dan lesbian.Bendera-bendera menyokong hubungan sejenis berkibar di merata-rata.

“Astaghfirullah.” Saya paksa diri menyebutnya jika punya masa lapang.Risau tergoda si Iman.Tabahnya juga punya had!

Pekan Rusholme.Kediaman si penulis sekarang.

Rumah kediaman.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Popular Posts