Thursday, January 27, 2011

Nasyid,Cinta dan Sederhana

Ahli-ahli Pengasas ODC Nasyid Group

Kami tidak lain bermula atas dasar minat yang sama.Bermula sekadar suatu bualan.Tetapi bualan mesra yang penuh azam itu tidak penah terhenti di situ, tetapi berlarutan dan mencari sebuah dakwah berkonsepkan kesederhanaan.

“Nak join nasyid?” singkat sebuah persoalan.

“Jom.Kita create satu team,” kata sebuah teman.

Mulut terus menjual senyuman dan menjual kata.Mengharapkan balasan dari hati yang punya minat yang sama.

Akhirnya sempurna sebuah kumpulan.ODC namanya.Bukan nama yang hendak diperjuangkan tetapi dakwah sederhana yang hendak disajikan.Bukan utntuk santapan mata dan halwa telinga,tetapi sebagai penawar hati yang sedih dan luka.Bukan suara merdu yang kami dendangkan itu penawarnya,tetapi kalam Tuhan dan selawat Nabi yang jadi intinya.

Manis dan pahit,kami gigit dan telan kerana melahirkan sebuah persembahan cukup memerlukan ketelitian.Masa ditarik sedikit demi sedikit.Namun,kalau dakwah mulut yang berat susah untuk dilaksanakan mengapa tidak dakwah santai iringan acapella jadi taruhan.

ODC.Acapella Voice Team.

KIWEE Nasyid Antara Rumah

Kita tidak pernah mengidamkan sebuah kemenangan,melainkan memberi peluang mereka merasai sebuah alunan memuji tuhan.Kalau selama ini lidah sakit berbicara kata kosong,biarlah ia terubat dengan fitrah sebuah penciptaan mulut.Fitrah suka akan kebaikan.Fitrah suka kembali kepada Tuhan.

Mungkin kesannya bukan hari ini,esok mahupun lusa..tetapi ruang kesedaran itu biarkan wujud walaupun seketika moga menjadi peringatan tatkala alpa.^^


Bertukar ahli setelah masing-masing mempunyai tanggungjawab yang lain.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Popular Posts