Sunday, April 29, 2012

BERSIHkan Yang Patut

pemBERSIHan Satu


kalau anda join BERSIH, lalu anda tidak buang sampah dan pukul orang, anda tak perlu rasa bersalah bila orang kutuk BERSIH secara umum. Sebab mereka kutuk orang PENGOTOR dalam BERSIH tu. Macam kutuk parti la.Kalau anda jadi pemimpin yang adil dalam parti tu, tak payah rasa emosi bila orang kutuk parti anda. Kerana hakikatnya mereka kutuk pemimpin ZALIM dalam parti anda. Manusia nak jaga manusia, mana mampu! Sekalipun Allah yang larang dalam Al Quran, berapa ramai orang berbuat tidak endah? Inikan manusia sesama manusia. *Akhirat wujud kerana mahkamah dunia tiadanya keadilan.


pemBERSIHan Dua


oh ya.kalau ayah anda seorang POLIS yang baik, anda sepatutnya berbangga. Yang dibenci dan dikritik ialah POLIS yang zalim dan tidak sabar. Kerana kalau polis itu bernama Hannan,dia tetap Polis bersih bernama Hannan. Dia bukan polis tidak bersih bernama Si Fulan. *syok sendiri apa ntah. Astaghfirullah. I hope u get my point. ^^


pemBERSIHan Tiga


Maksud saya, berhentilah berkata secara general. Berhenti berkata POLIS semuanya zalim. Dan berhentilah berkata manusia BERSIH tu semua pengotor. Kerana sekali anda kata begitu, bayangkan betapa ramai manusia yang akan terasa hati. Anda berdosa agak-agak dengan berapa ribu orang yang tidak PENGOTOR dan TIDAK ZALIM tu?


pemBERSIHan Empat


Oh ya.Belajarlah memuji orang lain pula. Belajarlah menasihati orang yang buat zalim yang dekat dengan kita. Mengutuk hantu yang tidak nampak tidak membuahkan hasil yang apa apa. Hakikatnya, semakin ramai yang terasa. Itulah kata pepatah, gajah depan mata tak nampak, kuman di seberang laut nampak. Anak anda sempurna tak solat hari ini? Ayah anda? mak? tok wan? kucing anda? Sama sama baiki akhlak kita. Ibadah kita. Insyaallah


pemBERSIHan Lima

Dan point terakhir saya. Terus menerus mengutuk orang lain, hakikatnya mengutuk diri sendiri. Kerana mengutuk orang lain hanya menambah musuh, bukan menambah kawan. Allah jadikan manusia, untuk berkenalan dan bersahabat. Jangan duk sibuk tak puas hati sambil tambah musuh. Sibukkanlah memuji kebaikan untuk tambah kawan.


Seronok demo di sini. Polis siap tolong tunjuk jalan dan protect kawasan tu. Hari yang sama, ada sekumpulan manusia pun berdemo. Tapi kaler Oren. Mari murnikan demonstrasi. ^^

1 comment:

  1. demo aman mmg belum dapat dicapai di malaysia... rakyat kita belum sampai tahap tu... mereka xmampu..

    kenapa demo di luar negara aman? sebab yg join tu semua cerdik2.. klu xcerdik xdapat la ngaji oversea kan?

    yg ada di malaysia tu.. campur sekali semua yg emo..nak tunjuk hebat.. musuh dalam selimut..pelakon... semua ada..

    tenggelam habis pendemo yg betul2 nak tegakkan kebenaran tu..

    ReplyDelete

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
Related Posts with Thumbnails

Popular Posts