Sunday, April 10, 2011

Hidup Yang Penuh Persoalan

Semakin hari,detik-detik itu semakin hampir.

Entah la.

Aku hilang rasa ingin berjuang dan rasa rindu pula semakin membentang.

Ya.Sudah hampir genap 2 tahun aku di sini.Penat jerih membelek kitab yang bergenerasi itu kadang2 membuatkan otak aku tepu. Benarlah kata ilmuan, ilmu itu bukan di buku.Tetapi ia di hati. Tahu dan faham, ia dua perkara berbeza kata berbeza makna.

“Kalau tak fly bagaimana?” soalan yang sering ku tanya ayah dan bonda. Sebenarnya pertanyaan itu adalah untuk diri sendiri yang tidak pernah takut kalau tidak ke seberang laut sana.

Sentiasa memilih untuk mempositifkan keadaan. Ya. Aku kena optimistik dan realistic. Optimistik tapi kalau ia sekadar mimpi dan angan2 kosong, maka ia akan musnah dan lerai.

“Kau tak takut kalau tak fly?”

Manusia bertindak atas apa yang mereka percaya. Dan aku percaya rezki Allah itu ada di mana-mana. Meski hari ini aku cuma pelajar yang paling lemah di kalangan pelajar lain, tetapi hari esok dan lusa masih lagi misteri. Rezki mereka hari ini dengan kebijaksanaan yang Allah beri. Rezki aku,mungkin besok menanti. AKU MASIH PERCAYA PADA JANJI DAN REZKI.WALAUPUN IA MASIH LAGI MISTERI.

“Kenapa perlu positif? “

Aku bukanlah celik sangat agama. Tetapi ungkapan Tuhan dalam Kitabullah, “janganlah kamu berputus asa atas RahmatNya” membuatkan aku sentiasa akan terus berusaha. Pasal ganjaran, bukan tugasku hamba yang hina, tetapi Rahim si Dia, Tuhan yang Mulia.

Ya.Aku terus berusaha. Dan dengan kerendahan diri dalam sujud ku berdoa.

“Wahai Muhammad, jika ada antara hambaKu yang bertanya tentang Aku, beritakan pada mereka bahawa Aku sangat dekat dengan mereka. Dan Aku perkenankan doa mereka yang berdoa........” (Al-Baqarah:186)

Amin Ya Rabbila'lamin.

1 comment:

Related Posts with Thumbnails

Popular Posts